6 praktische tips voor als je ook een beetje dromerig bent

In mijn basisschoolrapport stond steevast ‘ze is wel een beetje dromerig’, ik heb voldoende ervaring met het kwijtraken van sleutels / portemonnee / paspoort, ik ben meer dan één keer een belangrijke verjaardag vergeten, en het zou kunnen dat ik een keer langs de snelweg heb gestaan omdat ik vergeten was te tanken geen melding kreeg dat de tank bijna leeg was.

En zo ben ik er vast nog wel wat vergeten (pun intented). Achteraf gezien zijn dit soort situaties natuurlijk best grappig, maar op het moment zelf kon ik er niet zo heel hard om lachen. Sterker nog, tot voor kort was mijn manier om daarmee om te gaan als volgt: mezelf naar buiten toe belachelijk maken, om mezelf vanbinnen ondertussen de grond in te boren – want welke volwassen vrouw met volgroeide hersenen vergeet nou tanken?! Kan ik nou niet gewoon ÉÉN keer iets onthouden?

Afgezien van het feit dat ik niet erg aardig was voor mezelf in die situaties, hielp het ook niet echt. Want hoe meer ik me focuste op dat waar ik niet zo goed in ben, ik moet nu echt eens een keer zoals een normaal mens dingen gaan onthouden want ik heb écht geen zin meer om wéér een uur naar mijn sleutels te zoeken, hoe – je raadt het al – vaker ik aan het zoeken was.

En dus dacht ik: misschien moet ik eens wat meer mét mijn brein gaan werken in plaats van er tegen. Het mezelf wat makkelijker maken, in plaats van mezelf constant de grond in te rammen als ik iets vergeet.

Ik kan namelijk heel veel leuke dingen met mijn brein: ik ben goed in nieuwe ideeën bedenken, ik ben gek op lezen en schrijven en als ik ergens eenmaal inzit kan ik als de beste focussen. Maar dagelijkse, praktische dingen onthouden – dat is gewoon niet zo mijn cup of tea. Sterker nog, misschien is het zelfs een beetje zonde als ik mijn hersenen gebruik als harde ‘dumpschijf’ voor praktische zaken die ik prima op een andere manier kan opslaan. 

Bij deze daarom mijn 6 tips die me tot nu het beste hebben geholpen bij het ‘onthouden’ van de praktische zaken des levens. 

1. Gebruik een digitale kalender en zet daar al je afspraken in

Ik zet alle afspraken altijd meteen in mijn digitale Google Calender. Ik herhaal: meteen. Omdat de app gewoon op mijn telefoon staat (die ik vrijwel altijd bij me heb), heb ik ook geen excuus om dat niet te doen. Een papieren agenda werkt voor mij niet, omdat ik die niet altijd bij me zou hebben. Stel dat ik ergens ben en we willen spontaan iets inplannen, dan zou ik dat dus eerst moeten onthouden, totdat ik weer in de buurt van mijn agenda ben. Geen goed idee. 

2. Voeg verjaardagen toe aan Google Contacts

Deze optie vind ik heel fijn: als je Google contacts gebruikt, kun je namelijk per contact eenvoudig de verjaardag van diegene eraan toevoegen (de mensen die je sowieso wilt feliciteren, dan). Die verjaardag verschijnt vervolgens op de desbetreffende dag in je Google Calender. Superhandig!

3. Gebruik een ‘taken’ app

Uiteraard gebruik ik ook hier weer een pareltje van Google: Google Tasks. Op het moment dat ik denk: ‘oh ja, dat wilde/moest ik nog doen’, zet ik de taak in Google Tasks. Alléén als ik het écht op een bepaalde datum afgerond wil hebben, zit zet ik er een datum bij. (Zo voorkom ik dat ik op één dag een immens lange dat-lukt-me-dus-nooit-in-een-dag- to-do lijst heb). De taak verschijnt dan op de deadline-datum in mijn agenda. Als het iets is wat ik ‘ooit nog een keer’ wil doen, zit ik ‘m in mijn Tasks app zonder datum. Hij komt dan in een soort van vergaarbak, waar ik eens in de zoveel tijd doorheen ga om te kijken of ik sommige van die taken wil oppakken.

4. Gebruik een vaste notities app voor je boodschappen

Boodschappen zijn van die dingen die je vaak nog ergens achter in je hoofd bewaart, zo van ‘oh ja ik moet er echt even aan denken dat ik nog WC papier moet kopen’ – om vervolgens de supermarkt uit te lopen met allesbehalve WC papier. Denk ik plaats daarvan: ‘ik moet WC papier kopen, dus dat zet ik NU meteen op mijn lijstje’. Ik gebruik hiervoor een vast lijstje in – uiteraard – Google Keep.

5. Marie Kondo je spullen eens in de zoveel tijd

Ik ben gék op Marie Kondo. Om meer dan alleen praktische redenen trouwens, maar daar kom ik later nog een keer op terug. Veel mensen denken dat het er bij Marie Kondo om gaat om zoveel mogelijk spullen weg te gooien, maar het gaat er juist om welke spullen je houdt: alleen die spullen waar je écht blij van wordt en die je écht gebruikt. Na een goede Marie Kondo sessie heb je over het algemeen (1) veel minder spullen en (2) de spullen die je nog hebt weer bewust een vaste plek gegeven. Het resultaat: veel meer overzicht en dus veel minder vaak spullen kwijt.

Ik houd daarom eens in de zoveel tijd een uitgebreide Marie Kondo sessie. Niet op vaste momenten, maar gewoon als ik het gevoel heb dat mijn hoofd een beetje vol zit en ik wat overzicht nodig heb. De spullen die ik weg doe verkoop ik via Marktplaats of ik maak er andere mensen blij mee. Vier vliegen in één klap!

6. Verkoop je auto

Grapje natuurlijk. Koop een auto die duidelijk aangeeft wanneer er getankt moet worden ;). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *