6 tekenen dat je je misschien iets te druk maakt om wat anderen van je vinden (als ondernemer)

Ik kwam er onlangs achter wat het belangrijkste obstakel in mijn ondernemersreis tot nu toe is geweest: ik maak me soms veel te druk maak om wat mensen van mij vinden. Ik denk dat als je een bepaalde angst hebt, die angst jou op verschillende manieren kan tegenhouden. Dan ga je soms rare, onlogische dingen doen – of sommige dingen juist helemaal niet doen. En dat is frustrerend. Hoe ik merkte dat ik me te druk maakte om andermans mening over mij, dat laat ik je in deze video zien. 


1. Je doet niet wat je écht wilt (01:12)

Ik geloof dat de belangrijkste reden dat veel mensen niet datgene doen wat ze écht willen – een eigen bedrijf beginnen, of je bedrijf vermarkten door video’s online te zetten bijvoorbeeld – is omdat ze bang zijn voor anderen daarvan vinden. Wij zijn doodsbang om te falen en daarom belachelijk gemaakt te worden door je omgeving. Dat had ik bijvoorbeeld met het maken van video’s. Ik weet wat ik op dit moment het allerleukst vind: content delen over online marketing, ondernemen én mindset. Ook al weet ik dat mindset (hoe je denkt en hoe je je voelt) het állerbelangrijkst is, ik vond het nogal spannend om hierover content te maken. En al helemaal op video en al helemaal door mijn eigen angsten als voorbeeld te nemen. Want ja, wat zou de rest van de wereld daar wel niet van vinden. En daarom deed ik maar niks. Tot deze video natuurlijk ;).

2. Je gaat je eigen (enge) ideeën tegenspreken (02:13)

Je brein heeft slimme manieren om je in je veilige omgeving te houden. Op het moment dat ik ideeën kreeg waar ik energie van kreeg, maar die ik wel eng vond, begon mijn brein aan een heel betoog over waarom eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee was en waarom ik het niet zou moeten doen.

3. Je vraagt anderen constant om advies (03:05)

Er is niks mis met geïnspireerd worden door andere mensen, maar als je constant andere mensen om hun mening vraagt als je een nieuw idee hebt zou het wel eens kunnen dat je dat doet uit angst. Je vertrouwt jezelf niet echt, en daarom vraag je iemand anders om te bevestigen dat je de goede kant op gaat.

4. Je checkt om de haverklap likes en comments (04:18)

Social media kan heel inspirerend zijn, maar het kan ook nogal een verslavend effect op je hebben als je je te druk maakt om wat andere mensen van je vinden. Ik spreek uit ervaring: ik kon als ik iets had geplaatst constant checken hoeveel likes ik al had en van wie precies. Niet heel gezond, vandaar dat ik voor nu even een pauze neem van social media. Ik heb overigens niks tegen social media, maar wel met de manier waarop ik daar op dit moment mee om ga.

5. Je vraagt te lage prijzen voor je werk (05:26)

Het hele ‘geld’ onderwerp is nogal beladen. Ik denk dat heel veel mensen (inclusief mezelf) heel vaak schuldgevoelens bij het vragen om geld hebben. Ik geloof dat dit komt doordat we hebben geleerd dat veel geld verdienen iets negatiefs is. We willen door anderen niet als ‘graaier’ gezien worden, en daarom vragen we maar te lage prijzen. Nu heb ik voor mijn gevoel altijd goede prijzen voor mijn werk gevraagd, maar ik merk wel dat ik mezelf nog steeds wel eens veroordeel als ik een offerte stuur.

6. Je stuurt facturen te laat (06:32)

Als je net zoals ik het grootste gedeelte van je werkende leven in loondienst hebt gewerkt ben je niet gewend om om geld te vragen (behalve misschien eens in de zoveel tijd je salarisonderhandeling). Je kreeg gewoon elke 25e van de maand je salaris op je rekening gestort. Maar als je voor jezelf werkt, is het wel handig om een factuur te sturen als je het geld wilt ontvangen. Als jij constant veel te laat facturen stuurt, zou het wel eens kunnen dat je je ook schuldig voelt om om geld te vragen en stiekem een beetje bang bent dat je klant je een graaier vindt. 

Mocht je nu denken: shit, dat doe ik ook. Geen ramp. Ik denk dat het belangrijk is dat je je beseft dat je je soms iets te veel laat afleiden van (wat jij denkt dat) anderen van je vinden. En ik ben er van overtuigd dat je die gedachten vanzelf weer af kunt leren. Ik wil in één van mijn volgende video’s laten zien wat ik doe om die gedachten om te vormen. Ik ben er zeker nog niet van genezen, maar ik ga wel steeds een stap verder in de goede richting. En daar ben ik heel blij mee. Tot de volgende keer maar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *