De 4 belangrijkste fouten die ik maakte in mijn eerste jaar als ZZP’er

Afgelopen oktober was het mijn eerste volle jaar als ZZP’er. Op 1 oktober 2018 liep mijn vaste contract af bij mijn vorige werkgever en dat was daarmee ook het startsein om voor mezelf te beginnen. Nu lijkt het me leuk om in deze video eens te laten zien wat niet zo goed ging, zodat jij, mocht jij ook voor jezelf willen beginnen of heb je dat net gedaan – niet ook diezelfde fouten nog een keer maakt. Dus: laten we snel beginnen:


Fout #1: te laat versturen van facturen. (0:33)

Bij één van mijn eerste opdrachten verstuurde ik de factuur pas een maand later dan wanneer ik de factuur eigenlijk had kunnen sturen. Dat betekent ten eerste dat je de betaling over het algemeen ook een stuk later krijgt. Bovendien geloof ik dat als jij je facturen vrij laat stuurt, je indirect ook een seintje naar je opdrachtgever geeft dat het je ook niet zoveel uitmaakt wanneer zij jou betalen. Kans is groot dat je daarom je betaling daarom nóg later krijgt. Niet zo handig dus. Zorg er dus voor dat je je administratie goed bijhoudt en dat je meteen op de afgesproken datum de factuur stuurt.

Fout #2: een webinar geven terwijl je geluid niet werkt. (01:00)

Ik gaf ooit dit webinar. *Awkward silence*. Je zult begrijpen dat ik een beetje teleurgesteld was toen ik er later achterkwam dat ik welgeteld 1,5 minuut (en da’s best lang in videoland) tegen mezelf heb zitten praten omdat niemand mij kon horen. De oorzaak was volgens mij dat ik vlak voor de tijd mijn geluidsinstellingen had gewijzigd, omdat ze buiten aan het bouwen waren en er dus wat geluid vandaan kwam. Die instellingen bleken dus niet goed te staan. Oeps. Check dat dus ruim van tevoren als je een webinar geeft.

Fout #3: flexwerken op een plek waar het tropisch warm is. (02:04)

Een paar maanden geleden besloot ik een ticket naar Bali te boeken om het ‘digital nomad leven’ eens uit te proberen. Bali werd mijn bestemming omdat ik al eerder op Bali was geweest, ik had gezien dat het een fijn en veilig eiland is om te reizen en bovendien zitten er heel veel digital nomads. Alleen: ik was even vergeten hoe allemachtig warm het daar was. Ik was ook even vergeten hoe mijn brein functioneert bij 30 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Niet zo goed. 

Fout #4: de BTW die je ontvangt van je opdrachtgever niet reserveren. (03:23)

Over het algemeen factureer je jouw klant inclusief BTW. In mijn geval is dat vaak 21%. Die 21% (verminderd met onder andere de BTW op jouw inkomende facturen), moet je betalen aan de belastingdienst. Nu doe ik BTW aangifte per kwartaal, waardoor dat bedrag nog best wel eens kan oplopen. En.. omdat je als ZZP’er nogal fluctuerende inkomsten hebt, zou het wel eens kunnen dat ik een keer het bedrag dat eigenlijk voor mijn BTW bestemd was heb gespendeerd aan andere zaken zoals mijn huur. Dat is natuurlijk niet zo handig, want op het moment dat je je BTW moet betalen heb je (een gedeelte van) dat geld niet meer. Betaal je vaker te laat, dan krijg je een boete en dat is een beetje zonde. Ik kan dus aanraden om standaard een percentage van je inkomsten op bijvoorbeeld een spaarrekening te zetten (en daarvan af te blijven).

Waarom ik mijn ‘fouten’ op m’n knieën bedank

Zoals je ziet heb ik genoeg ‘fouten’ gemaakt. En ik zeg ‘fouten’ tussen haakjes, omdat je dat wat ik in het begin van deze video zei niet zo serieus moet nemen: “dat ik je laat zien welke fouten ik heb gemaakt zodat jij ze niet ook hoeft te maken”. Ik ben namelijk hartstikke blij dat ik af en toe onderuit ben gegaan, omdat ik er van heb geleerd.

Door die fouten te maken met het te laat versturen van facturen, en het BTW geld niet te reserveren had ik soms maanden waarin het heel krap was en daardoor werd ik gedwongen om eens goed te bedenken wat de oorzaak daarvan is. Want je zou denken: ‘stuur gewoon die facturen wat eerder’, maar ik kwam erachter dat ik dat niet deed omdat ik het bijna een beetje gênant vond om om geld te vragen. En daardoor wist ik dus dat ik iets aan mijn mindset – mijn gedachten en relatie met geld – moest doen. En door te gaan flexwerken op Bali kwam ik erachter dat ik misschien wel in het buitenland kan werken, maar dat ik dan naar een plek moet gaan met een wat koeler klimaat.

Wij zijn vaak zo bang om fouten te maken (want oeh wat zullen andere mensen daar wel niet van vinden) en daarom getraind om alles altijd maar dood te analyseren. Maar ik geloof niet dat je heel veel leert van de hele dag in Excel sheets blijven hangen en risico analyses maken. Soms moet je het gewoon doen. En soms pakken die dingen goed uit, en soms verkeerd. Als ze verkeerd uitvallen, gefeliciteerd! Een mooie kans om te bedenken hoe je het de volgende keer anders kunt doen.

Bij deze wens ik jou – en mezelf – daarom nog heel veel fouten toe voor het komende jaar. Dat we daar maar meer mooie creatieve oplossingen voor mogen bedenken. Dit was ‘m weer, tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *