Hoe je een e-book op je WordPress website verkoopt met Paytium

In een van mijn vorige video’s liet ik je zien hoe je een e-book maakt. En da’s natuurlijk leuk, zo’n e-book, maar het is nog leuker als je het e-book ook daadwerkelijk verkoopt. Dat je af en toe wakker wordt met mailtjes van Mollie met de melding dat je een betaling binnen hebt gekregen. Ik kan je garanderen: dat is echt geweldig. De eerste eerste keer dat ik zo’n mailtje kreeg dacht ik: OH MIJN GOD iemand die ik niet ken heeft mijn e-book, dat ik van A tot Z helemaal zelf heb gemaakt, online gevonden en hij heeft er geld voor betaald en dat geld staat nu op mijn rekening. Hoe gaaf is dat! 


Goed. Zoals je merkt: ik ben hier heel enthousiast over. Daarom laat ik je in deze video zien hoe je met Paytium een simpel betaalformulier op je website zet, zodat je jouw zelf-gemaakte e-book op je WordPress website kunt verkopen met iDeal.

PS: Ik ga er dus even van uit dat je al een e-book hebt in PDF hebt. Zo niet, check dan even mijn andere video over het maken van een e-book

Stap 1: maak een sales pagina (00:49)

Ik ga er even vanuit dat je je e-book op een aparte pagina gaat verkopen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ‘m ergens op een bestaande pagina op een relevante plek neer te zetten, maar ik vind het fijner om voor digitale producten die ik verkoop een aparte pagina aan te maken, zodat ik de content op die pagina helemaal kan toespitsen op het product. Bovendien helpt me dat ook weer om die pagina beter zichtbaar te laten worden op relevante zoekwoorden in Google. 

Ik schrijf de tekst van die pagina eerst altijd helemaal uit in Google docs. Vervolgens maak ik een pagina aan in WordPress, ik knip en plak daarin de tekst, pas de layout van de pagina aan naar wens en voeg afbeeldingen van het product dat ik verkoop toe. 

Stap 2: installeer en activeer de Paytium plugin (02:10)

Vervolgens installeer je de Paytium plugin op je WordPress website. Paytium is de plugin die ervoor zorgt dat je heel gemakkelijk iDeal betalingen kan ontvangen. Daarvoor zoek je in je WordPress account naar de plugin en vervolgens installeer en activeer je deze.

Mollie is de payment provider die ervoor zorgt dat je op je website online betalingen kan ontvangen. Paytium moet hiermee gekoppeld worden. Dat kun je heel eenvoudig doen met de Installatie Hulp of Setup Wizard, die meteen nadat je de plugin hebt geïnstalleerd of geactiveerd verschijnt. Als je die stappen volgt, wordt er een account aangemaakt en wordt deze gekoppeld aan je website. 

Stap 3: maak het betaalformulier op je website aan (03:18)

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en Mollie hebt gekoppeld en ingesteld, kun je een betaalformulier toevoegen aan je salespagina. Als je weer terug gaat naar de sales pagina die je hebt aangemaakt, zie je – op het moment dat je de content van die pagina gaat aanpassen – als het goed is een iDeal knop. Dit is de Paytium functie. Zie je de knop niet, dan kun je de functie waarschijnlijk aanroepen door in je editor naar Paytium te zoeken. Vervolgens kies je het type betaalformulier dat ik wil toevoegen.

Heb je een andere editor? Kijk dan even op de website van Paytium voor een uitgebreidere uitleg over hoe je de functie aanroept.

Afhankelijk van het type formulier, zie je welke data het formulier bevat. Ik wil in mijn formulier minstens om een e-mailadres vragen, zodat ik het e-book naar de persoon toe kan sturen en later eventueel om testimonials kan vragen. Daarnaast moet ik in mijn formulier een vaste prijs voor mijn product kunnen aangeven. Ik kies daarom voor simple form with required e-mailadres. Als je daarop klikt, zie je de standaard shortcodes verschijnen voor dit formulier. Je kunt nu op voorbeeld klikken om te zien hoe dat er in jouw geval uit komt te zien en wat je wilt veranderen. Ik zie bijvoorbeeld dat de tekst in het Engels is. Dat wil ik veranderen naar Nederlands omdat mijn klanten Nederlands spreken. Daarnaast wil ik de naam van het product en de prijs aanpassen. Om dat te doen ga ik weer terug naar het formulier, waarin ik de shortcode aanpas naar de gewenste tekst. 

Stap 4: zet je e-book online (05:54)

Nu heb je je betaalformulier op je website staan, wat betekent dat je al betalingen kunt ontvangen. Gefeliciteerd! Maar, voordat je die salespagina gaat promoten is het natuurlijk wel zo handig dat jouw klant jouw e-book ook ontvangt op het moment dat hij of zij een betaling heeft gedaan. Dat doe ik altijd door een link naar het e-book toe te voegen in de bevestigingsmails die Paytium automatisch kan versturen na het ontvangen van een betaling. 

Je kunt er ook voor kiezen om de de PDF van jouw e-book toe te voegen als bijlage in de mail. Ik voeg eigenlijk altijd een link toe, omdat de mail zelf dan wat ‘lichter’ is en ik het gevoel heb dat de mail dan minder snel in de spam box beland. Maar ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat echt zo is. 

Voordat je die e-mail gaan opmaken, is het handig om eerst je e-book online te zetten zodat je die link kunt gebruiken in je e-mail (als je dat nog niet gedaan hebt). Dat kun je doen met behulp van Dropbox of Google Drive, maar ook in WordPress zelf, door ‘m te uploaden als mediabestand. Zorg er in ieder geval voor dat dat bestand openbaar staat, anders kan je klant er nog steeds niet bij. 

Stap 5: bevestigingsmail opmaken en activeren (06:30)

Nu ga je de bevestigingsmail aanmaken. Daarvoor ga je in je WordPress account naar E-mails onder Paytium en klik op Nieuwe toevoegen. Vul eerst het onderwerp in en maak vervolgens de body tekst van de e-mail op.

Voeg nu in de body text de link toe naar je e-book dat je net online hebt gezet. Vervolgens vink je alles aan de rechterkant onder Publiceren aan. Ik voeg ook altijd mijn eigen e-mailadres toe bij andere ontvangers, omdat ik graag wil weten of deze e-mails goed verzonden worden. Vink ook betaald onder status aan, zodat de e-mail alleen wordt verstuurd als de klant heeft betaald. Vervolgens klik je op publiceren

Stap 6: testen maar… (07:18)

Op dit moment heb je als het goed is alles goed ingesteld, dus dat gaan we even testen. Nu kun je in Paytium zelf testen in de testmodus, maar ik vind het altijd fijn om in het ‘echt’ te testen, en dus gewoon zelf een betaling te doen, zodat ik zeker weet dat de betaling goed gaat en de juiste e-mails verstuurd worden. Daarvoor kun je eventueel het bedrag tijdelijk wat lager zetten.

Om te testen log ik uit van WordPress en open ik de pagina in een nieuw venster (omdat ik zeker wil weten dat mijn gegevens als beheerder van mijn WordPress website niet nog op één of andere manier gekoppeld zijn aan het formulier, en ik dus op een andere manier behandeld zou kunnen worden dan ‘gewone bezoekers’). Ik vul mijn e-mailadres in, klik op betalen en doe de iDeal betaling. Vervolgens zie ik in mijn mailbox dat de juiste e-mail met link naar het e-book is verzonden en dat ik de betaling binnen heb. Gelukt!

Zoals je ziet is het behoorlijk simpel om op deze manier een digitaal product te verkopen. Mocht je meerdere digitale producten op je website gaan verkopen met Paytium, dan is het wel van belang dat je in het formulier aangeeft welke e-mails je wilt dat het systeem verstuurt per formulier. Uitgebreide instructies hiervoor vind je weer in de handleiding van Paytium. Ik hoop in ieder geval dat deze video je om te beginnen voldoende heeft geholpen. Heel veel succes en plezier ermee!

Handige links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *