Hoe je je weggever op je website aanbiedt en ‘m op de automatische piloot verstuurt (met MailerLite en WordPress)

In mijn webinar vertelde ik hoe mijn mailinglijst groeide door een gratis weggever op mijn site aan te bieden. Ik kreeg daarop een aantal vragen, onder andere over hoe je zo’n weggever op je website zet en welk mailprogramma ik daarvoor gebruik. In deze video laat ik je daarom stap voor stap zien hoe je dat doet.

In deze blogpost lees je waarom ik MailerLite als mailprogramma koos.

Stap 1: maak een formulier aan

 • Klik in je MailerLite account op ‘Create embedded form’. Embedded betekent dat je hem kunt plaatsen op een bestaande pagina op je website.
 • Klik op ‘Add new group’ en geef je groep een naam. Deze groep wordt gekoppeld aan het formulier en later aan de automation, waarmee je automatische e-mail verstuurt.
 • Het formulier verschijnt nu. Pas de tekst aan naar wens, voeg eventueel extra velden toe en pas de lettertypen, -grootte en eventueel kleuren aan.
 • Klik op ‘Succes message’ bovenin de pagina en voeg een bericht toe. Dit bericht verschijnt nadat je bezoeker zijn of haar gegevens in het formulier heeft achtergelaten. Klik op ‘next’.
 • Zet ‘double opt-in’ uit. Double opt-in betekent dat degene die zich heeft aangemeld eerst moet bevestigen dat hij of zij dat heeft gedaan. Daarna ontvangt je abonnee je weggever. Ik vind dat een beetje omslachtig (en naar mijn weten is het in Nederland niet verplicht), dus ik gebruik het hier niet. 

Stap 2: zet je weggever online

 • Je formulier moet ergens in de cloud geüpload zijn, zodat je er vanuit de mail naar toe kunt linken en je abonnee erbij kan om ‘m te downloaden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of je WordPress site gebruiken.
 • Ik heb zelf een WordPress site en ik vind het fijner om het bestand hierin te uploaden. Dat doe je door in het linkermenu ‘Mediabibliotheek’ en ‘Nieuw bestand’ aan te klikken. Upload hier je weggever. Zodra hij is geüpload verschijnt de weggever in het overzicht van de mediabestanden. Klik op het bestand en bewaar de link. 

Stap 3: maak een automation aan

 • Klik op ‘Create a new workflow’ en geef je workflow een naam (deze naam is alleen zichtbaar voor jou).
 • Selecteer de trigger ‘When subscriber joins group’ en klik op de group die gekoppeld is aan het formulier dat je net hebt aangemaakt.
 • Vink ‘Repeat workflow for subscribers who rejoin the same group’ aan. Mocht iemand je weggever kwijt zijn, dan kan ze op een later moment nog een keer het formulier invullen en wordt de automation gewoon opnieuw geactiveerd.
 • Klik op het plusje om de volgende stap in je workflow aan te maken en klik op ‘Email’. Vul het onderwerp in, de afzender (jij) en schrijf de e-mail.
 • Zet de automation aan door linksboven op de schakelaar te klikken.

Stap 4: voeg het formulier toe aan je website

 • Ga naar het tabblad formulier, en klik op ‘get embed code’ onder het formulier dat je net hebt aangemaakt.
 • Kopieer de code en plak deze op de plek waar je het formulier wilt hebben op je website.
 • Update of publiceer de pagina of het bericht.

Stap 5: testen…

Als het goed is moet alles nu goed staan, maar het is altijd handig om even te testen. Ga daarom naar de pagina waar je formulier op staat en voeg je gegevens toe. Als het goed is zou je nu meteen een e-mail moeten ontvangen. Got it? Gefeliciteerd, het werkt!

Mocht je toch nog vragen hebben, laat hieronder dan even een comment achter. Wie weet kan ik je helpen. Zo niet: MailerLite heeft zelf op haar website heel veel blogs en video’s staan die je kunnen helpen. Veel succes & plezier en tot de volgende keer!

4 comments

 1. Hoi Annerieke,
  Ik ben blij dat ik je gevonden heb. Lang leve Google.
  Na tientallen tutorials ben ik er enigszins achter hoe Mailerlite werkt.
  Waar ik maar niet aan uit kom: waar zet ik de html code? Ik werk met WordPress maar heb een webbuilder: Elementor pro. Daarin heb ik achtereenvolgens de shortcode gezet via de mailerlite plug-in, dn de lange html code. In Elementor dus. Nope, zonder resultaat. De helpdesk zeker 10 x geraadpleegd zonder resultaat. Dus ik werk niet rechtstreeks in het format van WordPress. (Mag ik vragen met welk theme jij werkt, je site ziet er prachtig uit….).
  Ik hoop dat je me een beetje op weg kunt helpen met het html-euvel.
  Ben er al dagen mee aan het worstelen pfff.

  Hartelijke groet
  Josephine Nelissen

  1. Hoi Josephine,

   Wat leuk om te lezen je berichtje :). Maar wel raar dat het niet werkt op je site. Normaal gesproken zou je de html code gewoon knippen en plakken in een blok en dan moet hij tevoorschijn komen. Wat ik zou proberen en checken als ik jou was (mocht je dat nog niet gedaan hebben):
   1. Checken of je wel echt de html code hebt gekopieerd (en niet per ongeluk javascript oid) en checken of je gebruikt maakt van een html blok.
   2. Als je de Mailerlite plugin gebruikt, de shortcodes plakken in ‘normale’ content blokken (daarvoor hoef je geen html blok te gebruiken).
   3. Uitloggen van je WordPress site, de caching en geschiedenis verwijderen in je webbrowser en dan de pagina waarop je de html code hebt gezet opnieuw openen.

   Als dat nog steeds niet lukt zou ik het echt niet weten, dan vrees ik inderdaad dat er iets in het template zit wat niet helemaal goed werkt. Ik gebruik zelf het Goedemorgen theme. Gratis en superfijn (je ziet een linkje in de footer van mijn website naar het thema).

   Hoop dat het alsnog lukt! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *