Hoe maak je een online test (om te gebruiken als weggever, bijvoorbeeld)

Mijn Vat op Wijn mailinglijst telt inmiddels meer dan 700 aanmeldingen, en dat heb ik vooral te danken aan de weggevers die ik op mijn website heb staan: online testen in de vorm van proefexamens. In deze video laat ik je daarom stap voor stap zien hoe je zo’n online test maakt.

Ik gebruik Testmoz voor het maken van online testen en proefexamens. Software die simpel en fijn te gebruiken is, en dat voor een goede prijs. Je kunt met het gratis account al verschillende testen aanmaken en overstappen op een betaald account ($20 per jaar) als je meer functies nodig hebt.

Stap 1: vragen opstellen in Excel of Google sheets (7:28)

Allereerst ga je de vragen voor de test opstellen. Ik vind het fijn om ze eerst in Google Sheets te zetten: zo houd ik overzicht en heb ik altijd een brondocument waar alle vragen in staan.

Stap 2: voeg de vragen toe aan je Testmoz account (10:13)

Vervolgens ga je de vragen vanuit je Google Sheet knippen en plakken in je Testmoz account. Heel simpel.

Stap 3: check je instellingen (15:18)

Voordat je op ‘publish’ drukt, is het handig om eerst even de volgende settings te checken:

  • Basic settings – Voeg in ieder geval een test name en introduction toe: die krijgt de ontvanger te zien als hij of zij start met de test.
  • Access control – wie toegang kan krijgen tot je test. Ik zou hem in de meeste gevallen op Anyone laten staan, dat is het makkelijkst. Vraag eventueel nog om een e-mailadres als je dat wilt.
  • Review settings – voeg een conclusion text toe; dat is de tekst die degene die de test doet na afloop krijgt te zien. Het is bijvoorbeeld handig om hier uit te leggen wanneer iemand geslaagd is voor de test. Vink daaronder ook alle vinkjes aan, om te laten zien welke vragen goed en fout waren, dit helpt de deelnemer om te begrijpen welk stuk hij beter moet studeren (in het geval het om een (proef)examen gaat).

Stap 4: publiceren! (16:09)

Als je alle vragen en de juiste antwoorden hebt ingevoerd en de instellingen hebt aangepast, kun je de test publiceren. Testmoz maakt meteen een unieke URL aan. Bewaar deze goed; dit is de URL die je ook deelt met de mensen die zich aanmelden voor je test.

Zo, dat was het: heel simpel dus :). Ik denk dat ik in één van mijn volgende video’s een keer laat zien hoe je zo’n weggever gemakkelijk deelt in mijn favoriete mailprogramma: MailerLite. Voor nu hoop ik dat je er wat aan hebt gehad! Mocht je nog vragen hebben: laat het me even weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *